Portmap Rotterdam

Burenfonds van haven maakt opnieuw ‘coronadonaties’ bekend

13-05-20 12:37

Het DeltaPORT Donatiefonds, ook wel het ‘burenfonds van de haven’ genoemd, heeft de eerste ‘corona-projecten’ bekendgemaakt die zij financieel gaan ondersteunen. In totaal is 75.000 euro beschikbaar voor projecten in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied die direct verband houden met de gevolgen van het coronavirus.

Het DeltaPORT Donatiefonds had dit bedrag aanvankelijk gereserveerd voor een extra donatie in het kader van haar vijftig jarig bestaan, maar dat geld krijgt nu een andere bestemming. “Juist tijdens deze coronacrisis kunnen wij als burenfonds onze meerwaarde laten zien”, heeft voorzitter Wim Groenendijk laten weten. Met name in de zorg, het onderwijs en de culturele sector is er in deze tijden grote behoefte aan ondersteuning.

Verschillende projecten
De eerste ‘coronadonaties’ zijn onder meer toegekend aan de stichting VoorGoed, die tal van kleine maaltijdserviceprojecten in Rotterdamse wijken ondersteunt, aan Het Huis vol Smaak, dat voor maaltijden van gasten in het Rotterdamse Ronald McDonaldhuis zorgt en voor de actie Albrandswaard Helpt, dat zich richt op een maaltijd- en boodschappenservice en klusjes aan huis.

Ook is er financiële steun voor de Lelie Zorggroep voor extra dagbestedingsactiviteiten in de zorghuizen in Hoogvliet, voor Humanitas in Spijkenisse voor een belevingstafel voor het Terras aan de Maas, voor een pinksteractie van De Zonnebloem in Hoogvliet en voor de vriendenstichting van streekverpleeghuis de Plantage in Brielle voor extra activiteiten.

Tot slot ondersteunt het fonds ook speeltuinvereniging Pernis voor het ‘coronaproof’ maken van de speeltuin, de stichting Vaarkracht voor kleinschalige vaartochtjes met kankerpatiënten en hun familie en Fort Hoek van Holland voor aanpassing van de expositie ’75 jaar bevrijding’ in bunker Bremen.

Groenendijk merkt dat veel bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriecomplex, inclusief het Havenbedrijf Rotterdam, elk op hun eigen manier al helpen waar zij kunnen. Het DeltaPORT Donatiefonds wil op korte termijn nog meer dan de hierboven genoemde projecten ondersteunen. Aanvragen kunnen worden ingediend via info@deltaportdonatiefonds.nl.

Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse havenen industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam al vijftig jaar hun maatschappelijke betrokkenheid. 

UPDATE 25 MEI:
Eind mei is er een tweede tranche bekendgemaakt die geld heeft hgekregen van het fonds. De ‘coronadonaties’ zijn nu toegekend aan de zorginstellingen Hart van Zuidland en Bernissesteyn in Zuidland en aan Careyn-zorginstelling Blankenburg in Rozenburg. Voor deze zorghuizen gaat het geld worden gebruikt om afgeschermde ruimten te maken waar bewoners veilig contact kunnen hebben met familieleden.

Ook de stichting Non-food Bank Maassluis krijgt steun van het DeltaPORT Donatiefonds. De stichting maakt het mogelijk dat de plaatselijke voedselbank ‘coronaproof’ kan blijven functioneren. Ook is er een donatie voor welzijnsstichting DOCK in Hoogvliet voor een knutselpakket voor eenzame ouderen.

Feijenoordse Middenstip
De buurtcommissie Rozenburg krijg een donatie voor het organiseren van een grote spelletjesdag voor kinderen later deze zomer. De Schiedamse organisaties Het Zimmertje en Fietsmaatjes Schiedam kunnen rekenen op steun voor een lokaal aan te schaffen cadeaubox voor ouderen in de wijk Groenoord die nu geen gebruik kunnen maken van de diensten van beide organisaties. Steun is er eveneens voor de stichting de Feijenoordse Middenstip voor het ‘coronaproof’ maken van de de wijkspeeltuin, voor het Rotterdamse verhalenhuis Belvédère voor het mogelijk maken van luisterverhalen op balkon of in de tuin, en voor theater Koningshof in Maassluis voor theatervoorstellingen op straat en ‘aan de deur’.

De Rotterdamse stichting Move, die studenten koppelt aan schoolklassen in minder bedeelde wijken, krijgt een donatie voor het mede mogelijk maken van filmpjes voor online-projecten van studenten en schoolklassen. Lori Events krijgt een donatie voor het project ‘het hartje van Rotterdam’, waarbij een acteur bewoners van zorginstellingen in Charlois een hart onder de riem steekt.